Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw

4.5 (28recenzji)

ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, Warszawa, 00-325, Polska   •   Czas Lokalny:     •  Telefon: 48 22 551 1000  

4.5

="Hotel

Carlos Teixeira

Szef Kuchni Hotelu Bristol w Warszawie

Carlos Teixeira, szef kuchni Hotelu Bristol w Warszawie urodził się w mieście Porto w Potrugalii w rodzinie z kulinarnymi tradycjami. Karierę w gastronomii rozpoczął już w wieku 17 lat, podejmując pracę w hotelach takich marek jak Sheraton, Le Meridien czy słynny Ritz w Lizbonie. Zebrane tam doświadczenia upewniły go w życiowych decyzjach. Od tego momentu jego zawodowym celem było zostanie szefem kuchni. 

Międzynarodowe doświadczenia zdobywał
w pięciogwiazdkowych hotelach w Londynie, Birmingham, Düsseldorfie, Jeddach w Arabii Saudyjskiej, czy w stolicy Meksyku i ich restauracjach o rozmaitych profilach. Wśród otrzymanych wyróżnień znajdują się gwiazdki Rosette (2AA) oraz nagroda za kreację londyńskiej Afternoon Tea. Jako szef kuchni Hotelu Bristol w Warszawie stara się kreować i podkreślać smaki polskiej kuchni, z dodatkiem wybranych, sprawdzonych produktów z Portugalii. 

Prywatnie, Carlos Teixeira jest pełnym południowego optymizmu i temperamentu, świeżo upieczonym ojcem. Do swoich hobby zalicza sporty wyczynowe, w tym windsurfing i jazdę na nartach, ale także podróżowanie. Jak przyznaje, decyzja o przyjeździe do Polski oparta była w dużej mierze na wyjątkowej możliwości jaką jest praca dla legendarnego i luksusowego hotelu, w którym już od ponad wieku ludzie spotykają się, smakując doskonałych potraw. 

="Hotel
="Hotel
="Hotel